Monday, 18 May 2015

Posted by Admin Bijak | 22:12 | No comments
Ketum ni benda yang mengkhayalkan. Mungkin ramai lagi yang belum kenal ketum. Sebenarnya ketum dikenali dengan nama lain iaitu pokok biak. Pokok ketum sangat banyak di Afrika, di utara dan tengah Semenanjung Malaysia serta di selatan Thailand. Orang Thailand sebut Kakuam, Ithang atau Thom. Orang tua-tua atau nenek moyang kita menggunakan daun ketum sebagai rawatan perubatan tradisional. Antaranya ialah sebagai pemulih tenaga bagi wanita selepas bersalin, mengeluarkan angin dalam badan dan merawat sakit belakang. Tapi malangnya hari ini daun ketum disalahgunakan oleh segelintir masyarakat kerana ia dikatakan berupaya menjadikan seseorang itu ketagihan kerana ia mengandungi mitraginin.

Penagih ketum akan mendapat kesan yang buruk iaitu susut berat badan, insomnia, bibir kering, sembelit dan kesan lebam atau terbakar di muka. Fatwa pengharaman air daun ketum sudah lama dikeluarkan.


Susu pula benda yang menyedapkan. Kalau pergi kedai mamak, mesti dengar orang order minuman yang ada susu. Contohnya teh tarik, milo tarik, carrot susu dan lain2 lagi yang ada susu. Tapi ketum susu tak pernah dengar kan? sebabnya ketum susu hanya nama blog. Harap lepas ni ramai yang ketagih nak baca content dalam blog ni. haha.

ketum=ketagih 
susu= sedap

(Daun Ketum atau nama botaninya Mitragyna speciosa korth)

(wow...ketum susu)

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Trending

Bookmark Us

Delicious Digg Facebook Favorites More Stumbleupon Twitter